Om Mitt Själmordsförsök.

Bipolärt, Min Story / Självmord, personligutveckling, suicidezero / Permalink / 0
 
Artikeln är ute nu. Den ligger dock på plus sidorna och kostar 1kr för en månads test abonnemang. HÄR är LÄNK

Till Dig Anhörig.
Ni ville finnas till för mig igenom åren. De flesta anade aldrig hur illa det var eller hur länge det pågått. Självmordstankarna. Det fanns personer/vänner som ville väl. Men jag var för vilse utanför mig själv för att se det. Umgicks med dem som hade liknande liv, sådana som sa de förstod. Sådana som sa så här är livet, de där anhöriga fattar inte hur mörkt mörkret är. Naiva.
Så jag stannade hos dem, som uppfattade djupet av min ångest.
Istället för att gå till dem som ville ge en hand och ljus. Vad skulle de rimligtvis kunna gjort? Tänkte jag då.
Idag vet jag.
Om jag bara vågat öppna mig...

Som anhörig är det tufft, näst intill omöjligt och provocerande att försöka hjälpa någon som inte vet hur den kan hjälpa sig själv.
Jag stod där. Ensam ibland folk. Ont. Motstridigt. Trodde jag försökte. Samtidigt som mitt självhat växte. Det fanns ingen plats att tillhöra. Ingen världsbild. Bara en fläck. 
Allt du som anhörig kan begära av dig själv, är att ha ställt frågan istället för att ge tystnad. Var obekväm. Var jobbig. Hellre det, än inget alls. För både din och den du älskars skull. 
Våga fråga: "Har du tankar om att avsluta livet?"

Men ge inte tills du inte har något kvar, be om mer hjälp till den du vill finnas där för. Det måste finnas en balans.
Vilket är oändligt svårt att förstå när man själv befinner sig i depression och motgång, på ett djup där det känns som om fötterna aldrig bottnar. Ingen kommer rycka upp sig för att du hittat deras krage och tagit tag i den.
Så till dig som alltid brytt sig, Tack. Även om jag inte kunde anamma det då. Allt jag kan, är att ge nu när jag mår bra igen. Allt jag kan, är att berätta för dem som sitter med benen på stupkanten - det är inte över.

Underskatta aldrig att hålla någon i handen.
Kom, så går vi hem igen.
Tar en kopp varmt.
Pratar om livet.
Kärlek.
Vila.
Andas.
Ibland dem som bryr sig.
Amen.
Till top